ZOEKT U REPERTOIRE VOOR UW KOOR?
ZOEKT U DE GOEDE LITURGISCHE GEZANGEN?

DoNeK kan u hierbij van dienst zijn!

Documentatie Nederlandstalige Kerkmuziek

Voor dirigenten, leden van liturgische werkgroepen, pastoraal werkenden, pastors en predikanten zijn steeds terugkerende vragen: met welke composities kan ik het repertoire van mijn koor uitbreiden? Welke gezangen zijn functioneel bruikbaar in de liturgie, op een bepaalde zon- of feestdag, passend bij een tekst uit de bijbel of bij een thema of onderwerp? Is het een openingslied of een tussenzang? Is het een strofenlied, 'n beurtzang, 'n acclamatie, kan het als canon gezongen worden? Kan ik  het laten begeleiden door een gitaar of een dwarsfluit? Waar is het betreffende gezang uitgegeven, waar vind ik de begeleiding?

Om U bij dit zoeken naar liturgische muziek te helpen is een computerprogramma ontwikkeld, waarmee u via meerdere zoekmogelijkheden informatie krijgt over het bestaande repertoire. Er zijn liederen, psalmen en gezangen opgenomen van alle gezindten. Het programma heeft de naam DoNeK, Documentatie Nederlandstalige Kerkmuziek. 

 • DoNeK
  • 25.000 records
  • 'alle' liturgische gezangen voor volwassenen en kinderen
 • inclusief Abdijboek
  • 1.500 records
  • gezangen van de IWVL, benedictijnen en cisterciënzers
 • NIEUW in DoNEK is dat er ook boeken óver liturgie en kerkmuziek zijn opgenomen. Bij '' Boekenlijst doorzoeken' kunt u zoeken op tiel, auteur en trefwoord. Deze lijst zal spoedig verder worden uitgebreid.

Welke informatie geeft DoNeK?

Van elk gezang, dat men opvraagt, zijn op ruim twintig velden gegevens vermeld. Een globale toelichting hierbij:

 • Onderwerp: op het trefwoord 'gerechtigheid' of 'vergeving' kan men het gehele bestand nazoeken naar gezangen die dat thema als onderwerp hebben.
 • Het veld 'Liturgische plaats'geeft als mogelijkheden: alle onderdelen van een (eucharistie)viering (opening, kyrielitanie, lofzang, antwoordpsalm, alleluia enz. t/m slotzang); specifieke gezangen voor een woord-viering, gebedsviering, boeteviering, doopsel, eerste communie, huwelijk, wijding, uitvaart en getijdenliturgie.
 • Vorm: is het een strofenlied, beurtzang, lied met coupletten en refrein, is het als kanon te zingen of betreft het het ordinariumgezangen (kyria, gloria, sanctus)
 • Zettingen: varieërt van éénstemmig tot SSAATTB en alles daartussenin.
 • Opnamen: vermeld wordt of er een cd-opname van het lied bestaat.
 • Geluidsvoorbeeld: van heel veel liederen is de eerste regel te beluisteren.
 • Er zijn ook biografische gegevens van auteurs en componisten via een doorlinkscherm te lezen.
 • Bij Bijbelsplaatsten kan er gezocht worden op alle perikopen die bij de lezingen horen.

Een handleiding verstrekt u nadere informatie over het praktische gebruik en alle mogelijkheden. Zo is het o.a. mogelijk om op meerdere velden tegelijk te zoeken en ook om op één veld op meerdere items te selecteren.

Wat is in DoNeK opgenomen?

 1. Alle gezangen uit de meest gangbare bundels: Zingt Jubilate, Gezangen voor liturgie, Liedboek voor de Kerken (1973; 2013 wordt ingevoerd) Petrus en Paulus-bundel, Zingend Geloven, Verzameld Liedboek, e.a.
 2. De uitgaven Voor naamloze mensen, Ga voor ons uit, Door mensen verwoord, 24 Kerkliederen, 60 Kerkliederen, 71 Kerkliederen, Zang en Tegenzang.
 3. Afzonderlijke uitgaven van Gooi en Sticht, Harmonia/Annie Bank, Boekencentrum, Intrada, Kerkzang.nl, Berne Heeswijk, Dominicusfonds, Stichting Leerhuis & Liturgie, Narratio, Taizé, Continental Sound, enz.
 4. Gezangen uit Continuo, Abdijboek, Amsterdamse Katernen; van Code-Music, Uitgaven voor vieringen met kinderen.
 5. Uitgaven met ordinariumgezangen (vaste gezangen).

In het ‘Abdijboek’ worden de gegevens van alle gezangen opgenomen, die door de Zangcommissie van de Intermonasteriële Werkgroep voor Liturgie (IWVL) zijn ontwikkeld. Leden van deze commissie zijn monniken en monialen uit de benedictijner (osb) en cisterciënzer (osco) kloosters in Nederland en Vlaanderen.

Wat kost DoNeK?

DoNeK kost 28 euro per jaar, dat is maar  2,33 per maand!!

Van één abonnement kunnen meerdere personen in één parochie of gemeente gebruik maken.

DoNeK drie maanden gratis

U kunt nu drie maanden gratis van DoNeK op internet gebruik maken.

 1. U stuurt een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met uw naam en adres en met de mededeling dat u drie maanden DoNeK gratis wenst te gebruiken.
 2. U ontvangt van de werkgroep DoNeK een toegangscode, die drie maanden functioneert.
 3. Na deze drie maanden krijgt u een  bericht met de vraag of u uw proefabonnenment wilt omzetten in een vast abonnement.

logo donek bewerkt

Contactgegevens

Koningin Emmaplein 3
3016 AA Rotterdam

Tel.: +31 10 2815171
E-
mail: ondersteuning@donek.nl