ZOEKT U REPERTOIRE VOOR UW KOOR?
ZOEKT U LITURGISCHE GEZANGEN VOOR EEN BEPAALDE ZONDAG OF FEEST?
ZOEKT U LITURGISCHE GEZANGEN BIJ EEN BIJBELS CITAAT/PERICOOP OF BIJ EEN THEMA?
DoNeK kan u hierbij van dienst zijn!
DONEK <=> Documentatie Nederlandstalige Kerkmuziek
Voor dirigenten, leden van liturgische werkgroepen, pastoraal werkenden, pastors en predikanten zijn steeds terugkerende vragen:
- met welke composities kan ik het repertoire van mijn koor uitbreiden?
- welke gezangen zijn functioneel bruikbaar in de liturgie, op een bepaalde zon- of feestdag, passend bij een Schriftlezing of bij een fragment van een tekst uit de bijbel of bij een thema of onderwerp?
- is een gezang te gebruiken als openingslied of tussenzang? Is het een strofenlied, 'n beurtzang, 'n acclamatie, kan het als canon gezongen worden?
- kan ik het laten begeleiden door een gitaar of een dwarsfluit?
- waar is het betreffende gezang uitgegeven>
- waar vind ik de begeleiding?
Om U bij dit zoeken naar liturgische muziek te helpen is dit computerprogramma ontwikkeld, waarmee u via meerdere zoekmogelijkheden informatie krijgt over het bestaande repertoire. Er zijn liederen, psalmen en gezangen opgenomen te gebruiken in diversen vormen van liturgievieren zoals gebruikelijk de verschillende denominaties in Nederland.
- DoNeK
- 25.000 records
- 'alle' liturgische gezangen voor volwassenen en kinderen
- DoNeK omvat ook alle gezangen die in de monasteriele liturgie worden gebruikt en die zijn gepubliceerd in de verschillende uitgaven van het zogenaamde 'Abdijboek':
- 1.500 records
- gezangen gecomponeerd door leden van de Intermonasteriele Werkgroep Voor Liturgie (= IWVL), een werkgroep van Nederlandse en Vlaamse benedictijnen en cisterciënzers
Welke informatie geeft DoNeK?
Van elk gezang, beschreven in een record dat men opvraagt, zijn op ruim twintig velden gegevens vermeld. Een globale toelichting hierbij:
- Onderwerp: op het trefwoord 'gerechtigheid' of 'vergeving' kan men het gehele bestand nazoeken naar gezangen die dat thema als onderwerp hebben.
- Het veld 'Liturgische plaats'geeft als mogelijkheden: alle onderdelen van een (eucharistie)viering (opening, kyrielitanie, lofzang, antwoordpsalm, alleluia enz. t/m slotzang); specifieke gezangen voor Getijdenliturgie, een woordviering, gebedsviering, boeteviering, doopsel, eerste communieviering, huwelijksviering, wijding van een kloosterling, uitvaart.
- Vorm: is het een strofenlied, beurtzang, lied met coupletten en refrein, is het als kanon te zingen of betreft het het ordinariumgezangen (kyria, gloria, sanctus)
- Zettingen: varieërt van éénstemmig tot SSAATTB en alles daartussenin.
- Opnamen: vermeld wordt of er een geluidsopname van het lied bestaat.
- Geluidsvoorbeeld: van heel veel liederen is de eerste regel te beluisteren via de luidsprekers van uw computer, smartphone of tablet.
- In een memoveld zijn aanvullende gegevens te lezen.
- Bij Bijbelseplaats kan er gezocht worden op alle perikopen die een relatie hebben met de tekst van het gezang.
Een handleiding verstrekt u nadere informatie over het praktische gebruik en alle mogelijkheden. Zo is het o.a. mogelijk om op meerdere velden tegelijk te zoeken en ook om op één veld op meerdere items te selecteren.
Wat is in DoNeK opgenomen?
- Alle gezangen uit de meest gangbare bundels: Zingt Jubilate, Gezangen voor liturgie, Liedboek voor de Kerken (1973; 2013 wordt ingevoerd) Petrus en Paulus-bundel, Zingend Geloven, Verzameld Liedboek, e.a.
- De uitgaven Voor naamloze mensen, Ga voor ons uit, Door mensen verwoord, 24 Kerkliederen, 60 Kerkliederen, 71 Kerkliederen, Zang en Tegenzang.
- Afzonderlijke uitgaven van Gooi en Sticht, Harmonia/Annie Bank, Boekencentrum, Intrada, Kerkzang.nl, Berne Heeswijk, Dominicusfonds, Stichting Leerhuis & Liturgie, Narratio, Taizé, Continental Sound, enz.
- Gezangen uit Continuo, Abdijboek, Amsterdamse Katernen; van Code-Music, Uitgaven voor vieringen met kinderen.
- Uitgaven met ordinariumgezangen (vaste gezangen).
In het ‘Abdijboek’ worden de gegevens van alle gezangen opgenomen, die door de Zangcommissie van de Intermonasteriële Werkgroep voor Liturgie (IWVL) zijn ontwikkeld. Leden van deze commissie zijn monniken en monialen uit de benedictijner (osb) en cisterciënzer (osco) kloosters in Nederland en Vlaanderen.
Wat kost DoNeK?
- DoNeK kost 28 euro per jaar, dat is maar 2,33 per maand!!
Van één abonnement kunnen meerdere personen in één parochie of gemeente gebruik maken.
DoNeK drie maanden gratis
U kunt nu drie maanden gratis van DoNeK op internet gebruik maken.
- U stuurt een bericht naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , met uw naam en adres en met de mededeling dat u drie maanden DoNeK gratis wenst te gebruiken. - U ontvangt van de werkgroep DoNeK een toegangscode, die drie maanden functioneert.
- Na deze drie maanden krijgt u een bericht met de vraag of u uw proefabonnenment wilt omzetten in een vast abonnement.